RTÜK ek nasıl yazılır?
Cümlede tam karşılığı olan RTÜK kısaltmasının eki RTÜK olarak yazılmalıydı. Aynı şekilde NATO’dan BOTAŞ örnekleri vermek de mümkündür. Buna göre cümlemizdeki ikinci cümlenin doğru yazımı “k” ünsüzü eklenmiş TDK olmalıdır.
Kısaltmalara gelen ek nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm, kg, mm, kr.un, vb. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.
TRT gelen ekler nasıl yazılır?
Büyük harfle yazılan kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.
TC’ye gelen ekler nasıl yazılır?
Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan tüm ekler kesme işaretiyle ayrılır.
RTÜK mü RTÜK mü?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye’de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyon kanallarının yayınlarını denetleyen kamu kuruluşudur.
Zafer mahallesinde nasıl yazılır?
NOT: Mahalle, meydan, bulvar, cadde ve sokak adlarında kullanılan “mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak” sözcükleri büyük harfle başlar. NOT: Özel isimde yer almayan ancak bir tamlama oluşturan şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözcükler küçük harfle başlar.
Özel isimlere gelen iyelik ekleri nasıl yazılır TDK?
Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. A. Özel ad, soyad ve lakaplar: Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Gül Baba, Sultan Ana, Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat. Bunlar Emre, Namık Kemal.
DSİ nasıl okunur?
a.ad, DSİS Devlet Su İşleri DSPP Demokrat Sol Parti DTS Devlet Tiyatrosu DTC FDF Diller, Tarih ve Coğrafya Fakültesi adına222 satır daha
Kısaltmalara gelen ekleri ayırırken ne kullanılır?
Eğer kesme işareti satırın sonundaysa, sadece kesme işareti kullanılır; ayrıca, tireler kullanılmaz. Kısaltmalara ekler eklendikten sonra kullanılır. Ekleri sayılardan ayırmak için kullanılır.
TC arasında nokta var mı?
GNAT: Büyük harfli kısaltmalarda nokta kullanılmaz. TDK Döneminde T.R. de kullanılır. Bir harfle başlar. Sadece ilk harfler büyükse, bağlaçlar küçük harflerle başlar.
UNESCO’dan nasıl yazılır?
Ancak bu telaffuz, kısaltma büyük harflerle yazılsa bile tek kelime gibi okunan kısaltmalara eklenen ekler için bir temel olarak kullanılır: ASELSAN’dan, BOTAŞ’tan, NATO’dan UNESCO’ya. Sonunda nokta bulunan kısaltmalar kesme işaretiyle ayrılamaz.
Mö ms nasıl yazılır TDK?
Kısaltmaların yazımı Milattan önceki ve sonraki tarihleri belirtirken kısaltmalarda nokta kullanılmaz: MÖ, MS.
Türkiye Cumhuriyeti’ne gelen ek ayrılır mı?
Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Prof. Dr. nasıl yazılır?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, fahri ünvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr. Alaaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?
Küçük harflerle kısaltmalar eklendiğinde, kelimenin telaffuzu esas alınır: cm, kg, mm… Büyük harflerle kısaltmalar eklendiğinde, kısaltmanın son harfinin telaffuzu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT von, TL…
TDK kısaltmalar nasıl yazılır?
Kısaltılacak kelimenin ilk üç harfi alınır ve kısaltmanın sonuna nokta eklenir. Özel isimlerin kısaltmaları büyük harfle başlar: Ist. [Istanbul], Ank.
RTÜK ne demek TDK?
Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu.
Türk Ceza Kanunu nasıl kısaltılır?
Türk Ceza Kanunu veya kısaca TCK, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Eylül 2004 tarihinde kabul edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12 Ekim 2004 tarihinde yayımlanmıştır. Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yasadır.
Türkçede nasıl yazılır TDK?
Türkçe nasıl yazılır? TDK’ya göre doğru yazımı? Türkçe mi yoksa TDK’ya göre Türkçe mi? Kelimenin Türkçe doğru yazımı✅ (Doğru kullanım) Türkçe ❌ (Yanlış kullanım) Cümle içinde doğru kullanım: “Merhaba” kelimesi Türkçe’de selamlama anlamına gelmektedir. sıklıkla kullanılmaktadır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kim Milyoner Olmak Ister 1300 Da Nasıl Yazılır