Hangi masraflar kiracıya aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Kira sözleşmesi ücretsiz olur mu?
Mülk sahipleri, mülklerini çocuklarına, akrabalarına veya arkadaşlarına kira almadan kiralama hakkına sahiptir. Kira ücreti alınmadan yapılan bu tür kiralamaya ücretsiz kiralama denir. Ücretsiz kiralamada, diğer mülk kiralama türlerinde olduğu gibi, bir kira sözleşmesi yapılır.
Kira sözleşmesi kimin sorumluluğunda?
Kira sözleşmesi sürekli edimli bir sözleşme olduğundan, kiraya veren, teslimden önceki ayıplar kadar teslimden sonraki ayıplardan da sorumludur. Kiralayanın ayıplardan sorumluluğu Türk Borçlar Kanunu Md.
Kira sözleşmesi ev sahibine verilir mi?
Taraflar arasında kararlaştırılan kira bedeli, artış miktarı ve sözleşmenin başlangıcı gibi detaylar sözleşmede detaylı olarak düzenlenmelidir. Kira sözleşmesinin bir örneği kiracıya ve ev sahibine sunulur ve onların onayı alınır. El yazısıyla atılan imza, tarafların onayıyla yazılı olarak akdedilen kira sözleşmesini onaylar.
Kiracı hangi masrafları talep edebilir?
Kiracı, kiralanan mülk için yapılan lüks harcamaları talep edemez. Ancak, mülk sahibi tarafından ödenebilecek lüks harcamaları talep edebilir. Taraflar, kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan yararlı ve zorunlu harcamaların talep edilemeyeceğini belirten bir hüküm koyabilirler.
Kiracı neleri ödemek zorunda?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Kira sözleşme ücretini kim öder?
Kira sözleşmesi bedeli genellikle kiracı tarafından ödenir. Kiracı, sözleşmenin akdedilmesi için gerekli olan noter ücretini ve diğer masrafları üstlenir. Ancak taraflar arasında farklı bir anlaşma yapılmışsa, ev sahibi bu masrafları kısmen veya tamamen üstlenebilir.
Kira bedeli ev sahibinin hesabına yatmak zorunda mı?
Kiracı kirayı şahsen veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir. Bu yöntem özellikle kiracının ev sahibine güvenmesi durumunda tercih edilebilir. Kiracı kirayı banka havalesi veya EFT yoluyla ev sahibinin hesabına ödeyebilir.
Kira kontratı kaç yıl geçerli?
Belirli süreli kira sözleşmesine göre 10 yıl hesaplanırken sözleşmede belirtilen süre dikkate alınmaz. Kira sözleşmesinin ne kadar süreyle geçerli olduğuna bakmak gerekir. Bu süre ve 10 yıl geçtikten sonra uzatma yılı tamamlanmış olur.
Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi?
Kira sözleşmesi noter olmadan geçerli midir? Tarafların kira sözleşmesini sözlü, yazılı veya noter tasdikli olarak akdetmeleri kira sözleşmesinin geçerliliğini etkilemez.
Kiracı evi boyatmak zorunda mı?
Bu durumda, kiracı evi özenle kullansa bile, evin kullanımı sonucu aşınan evin boyasından sorumlu olmadığı, hatta sözleşmede hüküm bulunsa bile kiracının badana yaptırmak zorunda olmadığı görülmektedir. Yargıtay 3.
Evi kiraya verirken nelere dikkat edilmeli?
Ev kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar şunlardır: Evinize iyi bakın. … Kiracılarınızı tanıyın. … Bölgesel analiz yapın. … Fatura transferi yapın. … Kira sözleşmesine dikkat edin. … Depozito ücreti ve depozito teslimat koşulları … Profesyonel danışmanlık alın.
Ev sahibi 100 zam yapabilir mi?
Yasal sınır: Çoğu durumda yıllık kira artışı %25 ile sınırlıdır. Ancak bu oran çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ev sahibi %200’ü karşılayamaz. Böyle bir talepte bulunulursa kiracı itirazda bulunabilir ve durumu kiracı hakları derneğine veya ilgili makamlara bildirebilir.
Kira gönderirken açıklamaya ne yazılır?
Banka yoluyla ödeme yaparken açıklama kısmına “Kira Bedeli” yazılması zorunludur. Online işlemlerde bu seçenek genellikle para transferi ekranında otomatik olarak gelir. Kiracı, banka havalesiyle kira öderken açıklama kısmına bu seçeneği işaretlemelidir.
Kira sözleşmesi e-devlette görünür mü?
Kira sözleşmesi e-devlette mevcut mu? Evet, kira sözleşmeleri artık e-devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor. Tüm işlemler “Kira Sözleşmesi İşlemleri” sekmesi üzerinden dijital olarak gerçekleştirilebiliyor.
Hangi arızaları kiracı öder?
Küçük onarımlar kiracıların sorumluluğundadır. Kira sözleşmesine göre, daha sonra kiradan düşülebilir. Bu kategori, elektrik ve sıhhi tesisat gibi temel ekipmanlardaki küçük arızaları içerir. Büyük onarımlar ev sahibinin sorumluluğundadır ve çatı ve dış tadilat gibi kapsamlı işleri içerir.
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Yani eğer duşakabin yeni ise ve kapısı sebepsiz yere düşüp kırılırsa ne siz ne de ev sahibi bunun bedelini ödememeli, satıcı firmanın tamiri doğrudan yaptırması gerekmektedir.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Detaylara girmeye gerek yok çünkü bir ev sahibi ve apartman yöneticisi olarak asansör ve diğer büyük onarımlar, etiket satın alma ve apartman bakımı ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Aylık temizlik, asansör bakımı ve güvenlik görevlileri gibi ödemeler kiracıların sorumluluğundadır. Buna göre ev sahibi ödeme yapmalıdır.
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Ev sahipleri boyalı evleri boyanmamış olarak kiracıdan geri alabilirler ve kiracıdan herhangi bir masraf talep edemezler.