Gümüşhane Sironu nedir?
Siron veya Silor, kurutulan hamurun sıcak suyla açılmasıyla yapılan bir yemektir ve Gümüşhane, Erzurum, Bingöl, Artvin, Ardanuç, Bayburt, Şavşat, Şebinkarahisar, Maçka, Alucra ve Yusufeli’nde sevilir. Bingöl yöresinde yemeğe Sorina Pel adı verilmektedir.
Siron hamuruna ne konur?
Evde siron yapımı tarifi için malzemeler: 3 adet yumurta 3,5 su bardağı su.
Siron hangi yufkadan yapılır?
Çok pratik bir lezzet olan Siron aslında kendi hamurundan yapılıyor. Ama yufka bulamıyorsanız her gün yaptığımız gibi taze yufka ile de çok lezzetli oluyor. Üzerine yoğurt ve yağ dökülen tariflerden farklı olarak bu sefer yoğurt yerine sarımsaklı sulandırılmış süzme yoğurt kullanıyoruz.
Siron hangi yöreye ait?
Gümüşhane’nin geleneksel lezzetlerinden “Siron Yemeği” 👌 #gümüşhane #siron #ziron #gümüşhanedeneyenir #yöreseltatlılar.
Siron kaç lira?
SİRON 500 Gr – 140,00 TL – En ucuz fiyatlarla Gümüşhane Pestil’de.
Gümüşhane’nin eski adı nedir?
Osmanlı mali kayıtlarında ilk kez 18. yüzyılda “Gümüşhane” adıyla resmen anılmıştır. Ondan önce şehir merkezi 1200 yıldan fazla “Canca” olarak anılmış ve ilçeleriyle birlikte bölge binlerce yıl boyunca “Khalybia/Haldia” olarak adlandırılmıştır.
Ekmek hamuruna ne kadar su konur?
Öncelikle yapmak istediğiniz hamurun büyüklüğüne göre belirlediğiniz miktarda unu, kullandığınız unun kıvamına göre %60 veya %65 oranında soğuk su ile birlikte kaseye koyun. Daha sonra hamurunuzu kasede yaklaşık yarım saat veya 45 dakika yoğurabilirsiniz.
Siron nasıl sarılır?
Siron yufkasını küçük, hafif çukur bir servis tabağına yerleştirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su dökün. Fırına düşük sıcaklıkta (yaklaşık 80 derece) yerleştirin. Suyunu çekene kadar dinlendirin.
Yoğurtlu siron nasıl yapılır?
Süzme yoğurdu çırpın. Sarımsakları ezin ve ekleyin. Şuruplarımızı bir fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve üzerlerine sıcak su döküyoruz. Fırında çok küçülmeleri beklenir. Daha sonra yoğurt karışımımızı dökün ve tekrar fırına koyun ve 5 dakika pişirin.
Tavuklu siron nedir?
Tavuk Siron, bir mantı türü olarak da bilinir, yufkanın rulo haline getirilmesiyle hazırlanır. Bu yemek özellikle Karadeniz bölgesinde popülerdir. Hazırlanan tavuk şurubu sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Siron tatlısı nerenin?
Bartın’ın yöresel yemeklerinden biri.
Gümüşhane siron nedir?
Gümüşhane Siron, meze olarak tüketilen geleneksel bir unlu mamul olup, istenildiği takdirde sıcak veya soğuk meze olarak tüketilen yöresel bir üründür. Üretim Yöntemi: Gümüşhane Siron üretiminde hamurun bileşimi 1000 gram un, % 0,5-0,1’dir.
Ziron mu siron mu?
Bayburt yemek kültürünün vazgeçilmez lezzeti olan ziron, bazı yörelerde siron olarak da adlandırılmaktadır. Karadeniz bölgesinde oldukça meşhur olan ziron, bir Gümüşhaneli girişimci tarafından “siron” ismiyle markalaştırılarak resmen Gümüşhane’ye ait olduğu belirlenmiştir.
Kafkas siron nedir?
Siron, ziron, sirın, silor gibi isimlerle de bilinen, milföy hamurundan yapılır. Siron Phyllo’nun hazırlanması oldukça zor ve zaman alıcıdır. Kafkas markası sizin için ev yapımı tadında Siron Phyllo üretiyor.
Siron kimin?
Bayburt yemek kültürünün vazgeçilmez lezzeti olan ziron, bazı yörelerde siron olarak da adlandırılmaktadır. Karadeniz bölgesinde oldukça meşhur olan ziron, bir Gümüşhaneli girişimci tarafından “siron” ismiyle markalaştırılarak resmen Gümüşhane’ye ait olduğu belirlenmiştir.
Gümüşhane milleti nedir?
Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.
Gümüşhane’nin ne yemeği meşhur?
Gümüşhane’nin meşhur yöresel yemekleri şunlardır: Gendime pilavı, evelik dolması, kartol yahnisi, fıtfıt yahnisi, pancar kavurması, siron, fırın eriştesi, fasulye bulguru, asude kuymağı, ayvalı et yemeği, mantı çorbası, un herlesi çorbası, erişte tatlısı, muska tatlısı, kara helva, fiskıl tatlısı, fındık unu helvası.
Siron hangi dilde?
Chiron, adını Yunan mitolojisindeki sentor Chiron’dan alır.