İçeriğe geç

Afyonlular Hangi Mezheptendir

Afyon kökeni nereden gelir?

İl merkezinde ve il sınırları içerisinde yer alan Afyon, M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen özsuyu ifade eden OPİUM kelimesinin Afion şeklinde telaffuz edilmesinden dolayı bu ismi almıştır.

Afyon hangi beylik?

Sahib Ataoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulmuştur. O dönemin Anadolu beyliklerinden biridir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin veziri Sahib Ata Fahreddin Ali’nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürmüştür.

Afyonkarahisar Ege’de mi?

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin İç-Batı Anadolu bölümü sınırları içerisinde yer almakta olup toplam yüzölçümü 14 kilometrekaredir.

Afyonlular en çok nerede yaşıyor?

Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…

Afyon hangi soydan gelir?

13. yüzyılın sonlarına doğru Afyonkarahisar, Türk beylikleri arasında güçlü bir konuma sahip olan Germiyanoğulları’nın yönetimine girdi. Yıldırım Beyazıt’ın 1390 yılında Osmanlı topraklarına kattığı Afyonkarahisar, 1402 yılında Timur’a yenilmesinin ardından Germiyanoğulları’na geri verildi.

Afyonkarahisar’ın hangi Türk boyu?

1147-1157 yılları arasında Sultan I. Mesud’un emriyle Karaşar adlı bir Türk boyu, “Karahisar” adıyla anılan kalenin eteklerine yerleştirildi.

Afyonda hangi medeniyetler yaşamış?

Tarih. Bilindiği kadarıyla, başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgeleri daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender Afyonkarahisar’ı fethetmiş ve daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Afyon Dinar hangi boydan?

Osmanlı döneminde adı Geyikler olan Dinar (adı Yüregir veya Salur aşiretinin Geyikler topluluğundan gelir), Orta Asya’dan gelip buraya yerleşen Kitiş Bey’in oğlunun adı olan Dinar Bey’den gelmektedir. Oğuz aşiretinde görev alan bazı aşiret mensupları ve teğmenler yaptıkları işlere göre isimlendirilmiştir.

Afyon’un neyi meşhur?

Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş tohumu, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar mutfağının en önemli özelliği haşhaş tohumunun vazgeçilmez bir unsur olmasıdır.

Afyonun adı neden değişti?

Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.

Afyona en yakın il hangisi?

Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeriyle çevrilidir. Hem Orta Anadolu hem de Ege bölgesinden geldiğine inanılan ovaları kuzeydoğudan güneybatıya doğru eğimlidir. Kuzeydoğudan güneybatıya uzunluğu 210 kilometredir, kuzeyde Eskişehir sınırından güneyde Denizli sınırına kadardır.

Afyon’un geçim kaynağı nedir?

Afyonkarahisar ilinde, gelir kaynağı genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bahçecilik çoğunlukla dağlar arasındaki ovalarda uygulanmaktadır. Mevsimlik sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra, meyve de büyük ölçekte yetiştirilmektedir. Sulama tarımı uygulanan yerlerde, sebze yetiştiriciliği baskındır.

Afyon kökeni nedir?

Bugün kullanılan Afyon adı, bölgenin büyük bölümünde uzun yıllardır yetiştirilen haşhaş tarımından gelmektedir.

Afyon’un en meşhur yeri neresi?

Şehrin en önemli sembolik yapısı, 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesinin büyüleyici manzarasıyla kartpostalları süsleyen Afyonkarahisar Kalesi’dir. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yer olup, M.Ö. yılına kadar uzanan uzun bir geçmişe sahiptir.

Afyon Türkiye’nin kaçıncı büyük ili?

Afyonkarahisar 14.016 km2’lik yüzölçümüyle ülkemizin 13. büyük ili konumundayken, 2020 yılı itibarıyla 736. il konumundadır.

Afyonda hangi medeniyetler yaşamış?

Tarih. Bilindiği kadarıyla, başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgeleri daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender Afyonkarahisar’ı fethetmiş ve daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Afyon Şuhut hangi Türk boyundandır?

Bizans döneminde “cfut” olan ismi değiştirilerek önce “çıfut” olmuş, Türk hakimiyetine geçince (1219) İslam askerleri arasında o zamanki Şeyh Şuhudi Ömer Efendi’ye atfen “şuhut” ismi verilmiştir. Şuhut, 1150 yılında Orta Asya’nın güneyinden göç eden Akan kabilesine mensup Türkler tarafından Türk hakimiyeti altında kurulmuştur.

Afyon neden Karahisar?

Yerleşimin eski adı Karahisâr-ı Sâhib’dir. Karahisar adı, şehrin merkezinde yükselen koyu renkli volkanik kayanın ve üstündeki kalenin renginden gelir. Sâhib adı, Anadolu Selçukluları’nın son döneminde yaşayan ve Moğol istilası sırasında buraya gelen Sâhib Ata Fahreddin Ali’nin unvanından türemiştir.

Afyonda hangi savaş yapıldı?

Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir